De mooie nazomer is voorbij. De bladeren vallen van de bomen, de lucht blijft als maar vaker grijs en het wordt vroeger donker. Voor velen is deze periode een bron van gezelligheid: de kaarsen worden uitgehaald, de verwarming gaat een paar graden hoger en de warme dekens komen - eindelijk - terug uit de kast. Maar wist u dat het risico op brand in uw woning in deze periode een stuk hoger ligt dan in de lente- en zomermaanden? Wij geven jou graag enkele tips die het risico op brand in je woning verkleinen.
Rookmelders
- Plaats een rookmelder en vervang tijdig de batterij.
- Plaats verschillende rookmelders in huis.
- Vervang de rookmelders na 10 jaar.
- Plaats de rookmelder bij voorkeur op een plaats waar brand kan ontstaan.
Open haard, kachel en kaarsen
- Gebruik nooit brandgel of spiritus om haard of kachel aan te steken.
- Plaats geen licht-ontvlambare stukken dicht bij een kachel of haard; een afstand van minstens 1 meter is absoluut nodig.
- Verbrand of haard geen vuilnis, papier of groen hout in de kachel.
- Zorg dat kaarsen stabiel staan en zich niet te dicht bij brandbare stoffen, zoals gordijnen, bevinden.
Oven
- Gebruik een oven nooit als extra verwarming.
- Zorg dat kinderen de oven niet kunnen aanraken, kinderen lopen sneller contactbrandwonden op.
- Sluit de oven meteen na gebruik, laat deze niet open staan en leg hete bakplaten op een veilige plaats.
Elektrische toestellen en verwarming
- Vermijd overbelasting van het elektrisch circuit door te veel aansluitingen op hetzelfde stopcontact of dominostekker; stekkerdozen mogen niet op elkaar worden aangesloten.
- Let op bij het gebruik van elektrische verwarmingstoestellen in de badkamer: contact met water moet absoluut onmogelijk zijn.
- Leg geen brandbaar material, zoals kledij of handdoeken, op verwarmingstoestellen.
- Laad 's nachts geen toestellen op.
Zorg voor de veiligheid van jouw kinderen
- Wanneer er gekookt wordt, blijven kinderen best uit de keuken. Misschien is het een idee om met gekleurde tape een zone af te bakenen die de kinderen niet mogen betreden tijdens het koken.
- Fondue: gebruik bij voorkeur elektrische toestellen, maak het snoer altijd stevig vast aan de tafelpoot, zorg dat er niet over de draad kan gestruikeld worden waardoor het toestel omver of van de tafel valt en laat kinderen nooit alleen met dit toestel.
- Indien het een niet-elektrisch toestel is, gebruik dan een aansteekpasta maar geen vloeibare brandstof.
- Zorg voor een afscherming voor jouw open haard.
Wat te doen bij een brand?
’s Nachts neemt onze mond het over van onze neus. We ruiken ’s nachts niets en worden pas wakker van een brand door het lawaai. Daarom is een goede voorbereiding eens zo belangrijk.Gemiddeld hebben we, na het ontstaan van een woningbrand, niet meer dan drie minuten tijd om onszelf in veiligheid te brengen. Daarom zou iedereen thuis een vluchtplan moeten uitwerken en inoefenen.
- Leg een zaklamp en een gsm naast het bed.
- Zorg ervoor dat de sleutel op of in de buurt van de voordeur blijft. En spreek vooraf met de huisgenoten een plaats (buiten) af waar jullie elkaar terugzien.
- Spreek een alternatieve vluchtweg af voor als de voordeur niet bereikbaar is. Denk eraan dat een elektrische garagepoort vaak uitvalt bij brand.
- Neem niets mee, ook geen kleren.
- Bel niet eerst naar de brandweer. Bel pas als iedereen veilig buiten is. Zelfs een kort gesprek kan ervoor zorgen dat u niet meer tijdig buiten geraakt.
- Probeer de brand op te sluiten. Sluit zoveel mogelijk deuren tussen u en de brand.
- Open geen ramen. Zo komt nieuwe zuurstof binnen die de brand aanwakkert.
- Blijf absoluut weg uit de rook. Probeer ook niet onder de rookwolk door te kruipen met een natte handdoek voor de mond. Twee happen giftige rook volstaan om het bewustzijn te verliezen.
- Spring alleen als het niet anders kan.
- Keer niet terug om nog iets te halen.
Brandverzekering nodig? Contacteer ons, wij helpen je graag verder.