Rookmelders redden levens. Laat ze ook jouw leven redden!
Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Niet het vuur, maar vooral de verstikkende, snel verspreidende rook maakt veel slachtoffers. Vooral 's nachts maakt die rook slachtoffers, omdat ons reukorgaan tijdens onze slaap geen geuren kan waarnemen. Dat is gevaarlijk, zeker wanneer je geen rookmelder hebt. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.
Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.
Waar zijn rookmelders verplicht?
Verplichting voor alle woningen vanaf 2020
Het decreet van 10 maart 2017 maakt rookmelders verplicht in alle woningen, zowel huurwoningen als die van eigenaar-bewoners. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Deze verplichting geldt voor nieuwbouw en renovatie en bij huurwoningen voor studentenkamers, huurwoningen en sociale woningen.
Het decreet van 10 maart 2017 maakt rookmelders verplicht in alle woningen, zowel huurwoningen als die van eigenaar-bewoners. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Deze verplichting geldt voor nieuwbouw en renovatie en bij huurwoningen voor studentenkamers, huurwoningen en sociale woningen.
Een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) moet op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. Bij kamers moet er in de kamer zelf ook een rookmelder zijn.
Waar en hoe plaats je een rookmelder?
Stap 1: kies het juiste type rookmelder
- De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
- Kies voor een type met niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar
- De rookmelder moet reageren op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidsignaal
- De rookmelder mag niet van het ionische type zijn
- Kies een toestel dat beschikt over een testknop
Rookmelders hebben een beperkte levensduur om snel rook te detecteren. De sensoren zullen na 10 jaar minder goed werken. Vervang daarom na 10 jaar alle rookmelders, ook die met een vervangbare batterij.
Stap 2: ga na waar je rookmelders moet hangen
Op welke plaatsen in huis zijn rookmelders nodig? Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.
Rookmelders worden meestal aan het plafond bevestigd, maar sommige types kan je ook aan de muur vastmaken. Dit hangt af van het type rookmelder en staat ook vermeld in de handleiding van de rookmelder.
Stap 3: installeer de rookmelders
- Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant
- Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond of wand (afhankelijk van het type rookmelder)
- Installeer de rookmelder in het midden van het plafond
- Installeer de rookmelder op minstens 30 cm van de muur
- Als de fabrikant het toelaat, kan de rookmelder ook voorzien worden op de wand. Hang de rookmelder in dergelijke situatie dan zo hoog mogelijk, maar minstens 15 cm verwijderd van het plafond en 30 cm van de hoek
- Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven)
- Bevestig de rookmelder aan het onderstel
- Plaats eerst de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel (ingeval van een type met vervangbare batterij)
- Zorg dat de rookmelder na installatie is ingeschakeld
- Druk na de installatie op de testknop
- Controleer na plaatsing of het alarmsignaal in alle vertrekken van de woning te horen is, ook met gesloten deuren
Na de installatie
Nadat je de rookmelder hebt geïnstalleerd stof je hem best regelmatig af, test je minstens één jeer per jaar of deze nog werkt en haal de batterij niet zomaar uit de rookmelder, tenzij het tijd is om deze te vervangen. Zorg er ook voor dat je de rookmelder niet overschildert en dat de gaatjes altijd vrij blijven.Klik hier voor meer informatie over onze brandverzekeringen