Bij de aankoop van een woning, waar tal van risico’s bij komen kijken, is het nuttig om een aantal (schade)verzekeringen af te sluiten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze verzekeringen niet verplicht – zelfs de woningverzekering of brandverzekering niet. Wel stellen sommige banken het nemen van een of meerdere verzekeringen als een noodzakelijke voorwaarde voor het afsluiten van een hypothecaire lening.
Beschermd met de brandverzekering
Veel mensen spreken nog altijd over een ‘brandverzekering’, maar eigenlijk is ‘woningverzekering’ een betere term. Dat is een verzekering die bescherming biedt tegen schade aan je woning en je inboedel. De dekking gaat standaard veel verder dan enkel schade door brand, ontploffing of blikseminslag. Hoewel een woningverzekering niet verplicht is, neemt zo’n 95% van alle woningeigenaars in België een dergelijke verzekering.Onder deze dekking vallen volgende situaties:
- waterschade
- stormschade
- glasbraak
- elektrische schade aan huishoudtoestellen
- brand
- ontploffing
- implosie en roet- of rookschade
Ontdek hier alle waarborgen waarvoor je gedekt bent
Je bent ook verzekerd tegen schade door een blikseminslag. Een brandpolis voorziet eveneens een vergoeding voor reddingskosten.
De premie van de verzekering is afhankelijk van verschillende factoren:
Koop je als koppel een woning, dan is de veiligste optie dat beide partners een dekking nemen voor het volledige geleende kapitaal. Als een van beide dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de langstlevende partner dan volledig weg. Het nadeel is wel dat je voor deze zekerheid een hogere premie voor je schuldsaldoverzekering zal moeten betalen.
Je bent ook verzekerd tegen schade door een blikseminslag. Een brandpolis voorziet eveneens een vergoeding voor reddingskosten.
Diefstal
Een diefstalverzekering zit niet standaard in de brandverzekering, maar is een optionele waarborg. Daarmee verzeker je niet alleen je inboedel (multimedia, juwelen, kledij, …) tegen diefstal, je bent ook gedekt tegen de schade die inbrekers veroorzaken. Ook schade door vandalisme is vaak in een diefstalverzekering inbegrepen. Daarnaast ben je ook beschermd als je op straat bestolen wordt. Diefstal uit een garage op een ander adres is ook verzekerd. Wel zal een maatschappij diefstalschade enkel vergoeden indien bewezen kan worden dat de woning regelmatig bewoond was en indien het huis onbewoond was op het moment van diefstal en als alle ramen en deuren volledig afgesloten waren.De premie van de verzekering is afhankelijk van verschillende factoren:
- de omgeving van het huis: in een stedelijke omgeving betaal je in de regel meer dan in een landelijk gebied
- de waarde van de inboedel
- de opbouw van de woning
- de beveiliging van de woning
Schuldsaldoverzekering
Als je overlijdt erven je erfgenamen niet alleen je bezittingen, maar ook je schulden, zoals je hypotheek. Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die je nabestaanden vrijwaart van het terugbetalen van die schulden. Je kunt ervoor kiezen om je te verzekeren voor een bepaald percentage of voor het totaalbedrag van je lening.Koop je als koppel een woning, dan is de veiligste optie dat beide partners een dekking nemen voor het volledige geleende kapitaal. Als een van beide dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de langstlevende partner dan volledig weg. Het nadeel is wel dat je voor deze zekerheid een hogere premie voor je schuldsaldoverzekering zal moeten betalen.
Verzekering Gewaarborgd Wonen
Ten slotte kun je, als je een hypothecaire lening afsluit, bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen (VGW). Daarmee verzeker je je tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of door arbeidsongeschiktheid. De Vlaamse overheid helpt je dan om je lening af te betalen als je tijdelijk niet kunt werken.
Heb jij een woning gekocht? Kom vrijblijvend langs voor meer informatie over het afsluiten van deze verzekeringen.